Skoliosegruppa

Medlemsgruppe – Skoliose

Morbus Scheuermann

Scheuermanns sykdom (også kalt kyfose) er en vekstforstyrrelse i ryggvirvlene slik at de får en kileform, noe som gjør at ryggen over tid får en unormal krumning. Det er oftest ryggvirvlene i brystregionen som påvirkes, slik at du får krumning framover. Men det kan også oppstå i lenderyggen-lumbale del av ryggen. Da kalles det ofte lordose.

Symptomer

Den typiske krumningen av ryggen oppstår gjerne i tenårene. Den rammer flest gutter. Den kan medvirke til økt stivhet i ryggen, som også kan forårsake smerter. Sykdommen vises på røntgenbilder, hvor også kileforandringene av ryggvirvlene kan ses.

Behandling

De aller fleste har så milde plager at det ikke er nødvendig med noen form for behandling. Hos unge pasienter som fortsatt er i vekst kan korsettbehandling være aktuelt. Korsettet skal hindre videre utvikling av ryggforandringene som Scheuermann kan medføre. Korsettet bør brukes til man er ferdig utvokst.

En bør være nøye med sittestilling. Har en smerter, anbefales det å unngå tunge løft og bæring av tung ryggsekk og lignende. Behandling hos fysioterapeut kan være aktuelt. Viktig å holde på med allsidig fysisk aktivitet, og styrke magemuskler og ryggstrekkere.

Det er sjelden at krumningen i ryggen er så uttalt at operasjon kan komme på tale.

Scheuermann kan også oppstå i forbindelse med skoliose

Avhengig av misdannelsen i ryggvirvlene, kan ryggsøylen også bli deformert sideveis, dvs. skoliose. En kan få økt forover-krumming (kyfose) eller bakover-krumming (lordose). I tillegg er ofte ryggraden rotert. Når flere av disse feilstillingene er til stede samtidig, kan det føre til mer kompleks deformitet.

Du kan lese mer her: https://nhi.no/sykdommer/barn/bein-og-ledd/scheuermanns-sykdom/

Facebook
Twitter
Email
Print
Skroll til toppen