Resultat av modic studien “BackToBasic”

Vi har ventet lenge på resultatene av denne studien og nå har vi resultatene. Dessverre var det ikke slik vi håpet på, men Studiegruppen jobber videre med å finne ut hvorfor folk har langvarige korsryggsmerter med Modic-forandringer. De bruker blodprøver, MR-bilder og avføringsprøver fra studien for å lære mer.

Sammendrag BackToBasic-studien

I BackToBasic-studien har pasienter med langvarige korsryggsmerter og Modic-forandringer i ryggen fått behandling med en betennelseshemmende medisin. Resultatene av studien viser at denne behandlingen ikke har effekt.

Hvorfor bruker vi betennelsesdempende medisin mot ryggsmerter?

De fleste av oss vil oppleve smerter i ryggen minst én gang i løpet av livet. For de fleste går det heldigvis fort over, men noen har langvarige smerter selv om de følger anbefalte råd fra helsepersonell. Ofte finner vi ingen spesifikk årsak til smertene, og det finnes derfor ingen enkel behandling som fungerer for alle.

For noen med kroniske korsryggsmerter finner legene Modic-forandringer når de tar MR-bilder av ryggen. En teori er at disse forandringene kommer av en betennelse i ryggvirvlene. Mange pasienter med andre langvarige betennelsessykdommer har hatt god effekt av en type medisiner kalt “biologiske antiinflammatoriske legemidler.” Forskere på Oslo universitetssykehus og flere andre sykehus i Norge har vært spesielt interessert i å finne ut om disse medisinene også kan hjelpe mot Modic-forandringer. De tok derfor initiativ til et forskningsprosjekt for å undersøke om et betennelseshemmende legemiddel har effekt hos pasienter som er plaget med langvarige korsryggsmerter og samtidig har Modic-forandringer på MR. 

Slik gjorde vi det
128 pasienter med langvarige ryggsmerter og Modic type 1 på MR ble med i studien. Hver pasient fikk enten 4 doser med den betennelseshemmende medisinen infliksimab, eller saltvann (placebo) som ikke inneholder medisinsk virksomme stoffer. Hvem som fikk hva ble tilfeldig valgt, og hverken deltakerne eller forskerne visste hvilken behandlingen hver deltaker fikk. Pasientene ble fulgt opp med blodprøver og spørreskjemaer i 9 måneder. Studien foregikk ved fem sykehus i Norge mellom 2019 og 2023.

Pasientene fylte ut spørreskjemaer om hvordan de fungerte i dagliglivet, omfanget av korsryggsmerte og hvordan livskvaliteten deres var underveis i studien. Hovedspørreskjemaet som ble brukt heter Oswestry Disability Index og måler funksjon i dagliglivet.

Ved å sammenligne svarene fra de som fikk infliksimab med de som fikk placebo kunne forskerne se om behandlingen hadde effekt.

Resultater
Studien viste at det ved siste oppfølging ikke var noen forskjell i evne til å fungere i dagliglivet, korsryggsmerter eller livskvalitet mellom pasientene som fikk infliksimab og pasientene som fikk placebo. Resultatene er fremstilt i figuren under. Det var heller ingen stor forskjell i bivirkninger mellom gruppene.

Konklusjon
Denne studien viser at infliksimab ikke er en effektiv behandling for pasienter med korsryggsmerter og Modic-forandringer.

Veien videre

Denne studien viser dessverre ikke at bruk av betennelseshemmende medisiner har effekt for pasienter med korsryggsmerter og Modic-forandringer, og veien videre er å utforske nye behandlingsalternativ. I en ny planlagt studie vil forskerne undersøke teorien om at Modic-forandringer kan skyldes mekaniske årsaker og kartlegge om medikamenter som er innrettet mot dette er effektive.

Teksten er skrevet av Forsknings- og formidlingsenheten for muskelskjeletthelse (FORMI) på Oslo universitetssykehus HF, Ullevål

 

Skroll til toppen